9 tips voor het inrichten van een mortuarium

Vragen? 036 - 529 05 75

Afbeelding
sectieblad verzorgingsruimte overledenen

9 tips voor het inrichten van een mortuarium

De rol van een mortuarium is de laatste jaren veranderd. Steeds meer families bezoeken een mortuarium, dat betekent dat er naast een ergonomisch, werkbare situatie ook meer rekening gehouden moet worden met de inrichting. Tegenwoordig zien we dat deze centra steeds vaker een sleutelrol hebben bij het afscheid.
Als mortuariumbeheerder of uitvaartondernemer biedt u daarom graag een goede locatie aan.

Dat begint bij de inrichting van het mortuarium. U ontvangt de nabestaanden liever in een mooi aangeklede ruimte met een huiselijke sfeer, in plaats van een kille hal met tl-licht. Uw mortuarium of uitvaartcentrum afstemmen op de wensen van de nabestaanden? Wij geven 9 tips voor de inrichting van uw mortuarium.

Afbeelding
Personeel Hesselmans Almere

Tip 1: Bepaal de indeling van de ruimtes

In een mortuarium vinden verschillende activiteiten plaats. De lichamen worden voor aanvang van de uitvaart in de koeling geplaatst, verzorgd en voorbereid en soms worden er autopsies uitgevoerd. Deze ruimtes zijn uiteraard privé. Daarnaast heeft u een ontvangstruimte voor gasten, kantoor en eventueel een personeelsruimte nodig.



Breng eerst de indeling van uw pand in kaart, voordat u overgaat op de inrichting van het mortuarium.



Wij denken graag met u mee!

Afbeelding
Uitvaartverzorger Notitieboek

Tip 2: Breng alle benodigdheden in kaart 

Voor het bewaren en voorbereiden van de lichamen heeft u specifieke apparatuur nodig. Denk hierbij aan koelingen, autopsietafels en was- en desinfectie-apparatuur.

Maak een lijst van deze benodigdheden.



In onze webshop vindt u alle producten voor de inrichting van uw mortuarium. Van koelingen op maat tot condoleancemappen, onze webshop is een one-stop-shop voor de aanschaf van alle artikelen voor uw uitvaartcentrum of mortuarium.

Afbeelding
 plafondlift verzorgingsruimte uitvaartcentrum

Tip 3: Gebruik geschikte materialen

Uitvaartzorg gaat gepaard met hygiënisch werken. Daarom wilt u natuurlijk alleen werken met de hoogste kwaliteit materialen. Kies bij voorkeur voor roestvrij staal bij de aanschaf van werkbankenautopsietafels en het was- en desinfectieapparatuur. Werk daarnaast met zoveel mogelijk gladde oppervlakken: die zijn makkelijker te reinigen.

De overledene verdient een waardig afscheid. Vaak nemen de directe naasten nog afscheid van de overledene als deze ligt opgebaard. Met onze verzorgingsartikelen kunt u de overledene hierop voorbereiden.

Wij bieden ook speciale make-up artikelen die geschikt zijn voor de huid van een overleden persoon.

Tip 4: Zorg voor een goede ventilatie

Door de ontbinding van lichamen komen onaangename geuren en bacteriën vrij. Zorg dat de ruimtes in uw mortuarium goed worden geventileerd. Daarmee voorkomt u deze nare geuren en creëert u een prettige werkomgeving voor uw medewerkers. Zorg daarnaast voor beschermingsmiddelen voor uw personeel.

Afbeelding
desinfectie verzorgingstafel

Tip 5: Kies de juiste desinfectieproducten

Na de voorbereiding, bewaring of autopsie van een lichaam wilt u de ruimtes weer grondig schoonmaken. Dit om verspreiding van bacteriën en eventuele ziektes tegen te gaan.

Gebruik onze Dis-spray om de overledene te desinfecteren. Wilt u een vervuilde ondergrond of materialen reinigen?

Reinig eerst het oppervlak en gebruik daarna desinfectiemiddelen om kleine organismen te doden.

Afbeelding
Blog kunststof multikoeler

Tip 6: Kies voor een koeling op maat

Goede koelingen zijn essentieel bij de inrichting van het mortuarium. Kies voor een koeling op maat, zodat u de werkruimte optimaal benut en u uw medewerkers voorziet van optimaal werkgemak.



Wist u dat u met onze mobiele koelingen ook een opbaring aan huis kunt verzorgen

Afbeelding
Hefwagen Overledene Uitvaartzorg

Tip 7: Houd rekening met ergonomie

Lichamen verplaatsen en voorbereiden vraagt om een grote, fysieke inspanning. Bij een foute werkhouding krijgen uw medewerkers mogelijk lichamelijke klachten. Zorg ervoor dat de werkplekken in uw mortuarium ergonomisch verantwoord zijn.



Onze specialisten helpen u - met onze producten op maat - om een gezonde werkplek te creëren.

Tip 8: Kies een stijl die past bij uw centrum

De standaard mortuaria en rouwcentra hebben in de laatste jaren een flinke transformatie doorgemaakt. Vroeger waren uitvaarten meestal kerkelijk en werd er minder gebruik gemaakt van een uitvaartcentrum. Bij veel centra speelt beleving een belangrijkere rol en dat betekent dat het interieur van een mortuarium hierin een belangrijkere rol speelt.



Straal sereniteit uit en kies voor een stijl die past bij uw dienstverlening: met kleur en veel natuurkleuren of juist modern.

Afbeelding
Kleurrijke opbaring thuisopbaring afscheid

Tip 9: Richt uw mortuarium in met de juiste accessoires

Uw mortuarium inrichten en de juiste sfeer creëren? Maak gebruik van de juiste accessoires.

Kies voor bloementafels, kaarsenstandaards en opbaarmeubelen in de sfeer die u voor ogen heeft.

Daarmee creëert u een prettige afscheidsruimte voor de nabestaanden. 

Uw mortuarium inrichten met Hesselmans & van Willegen

Werken met de hoogste standaard op het gebied van uitvaartzorg en tegelijkertijd een afscheid op maat bieden: het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Samen met u creëren we de perfecte sfeer voor het inrichten van uw mortuarium.

Uw werk als uitvaartverzorger is bijzonder, waarbij u voor anderen vaak van onschatbare waarde bent. Van koelingen op maat tot accessoires voor de inrichting van uw mortuarium: wij helpen u graag met de complete inrichting van uw mortuarium. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.