Het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen bij de laatste verzorging

Vragen? 036 - 529 05 75

Afbeelding
handschoenen blauw bescherming

Het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen bij de laatste verzorging

Als overledenenverzorger voert u uw werk met grote zorg en toewijding uit. Alles staat in het teken van een respectvolle verzorging, maar ook uw eigen gezondheid is iets om niet te onderschatten. In deze blog willen we graag het belang benadrukken van persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens de laatste verzorging en hoe deze kunnen bijdragen aan de gezondheid en veiligheid van zowel uzelf als uw collega’s.

Persoonlijke bescherming

Tijdens de laatste verzorging wordt u blootgesteld aan verschillende risico’s en bacteriën.  Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn dan ook onmisbaar. Wij delen graag de meest gebruikte artikelen met u.

Afbeelding
Handschoen blauw

1. Draag geschikte handschoenen

Het dragen van handschoenen is een fundamenteel aspect van persoonlijke hygiëne tijdens de laatste verzorging. Wegwerphandschoenen, vormen een effectieve barrière tegen mogelijke besmettingen. Het is goed om te weten dat u een ruime keuze heeft als het gaat om handschoenen. Zo kunt u kiezen uit een variant met een korte of lange manchet (waardoor u uw polsen en een deel van uw onderarm ook beschermt) of voor een extra sterke handschoen. Deze zijn extra dik en blijven in vrijwel alle situaties stevig om uw handen zitten. Alle handschoenen zijn leverbaar in diverse maten en kleuren. Vergeet niet om de handschoenen na gebruik weg te gooien en uw handen nogmaals grondig te wassen en te desinfecteren.

Afbeelding
Beschermbril

2. Mondkapjes en beschermende brillen

Bij sommige situaties kan het dragen van een mondkapje en beschermende brillen aan te raden zijn, vooral als er sprake is van mogelijke blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Deze extra beschermingsmiddelen kunnen de verspreiding van ziekteverwekkers verminderen.

Afbeelding
Overall met capuchon

3. Beschermende kleding

Wilt u uw kleding en uzelf optimaal beschermen? Overweeg dan het dragen van wegwerpschorten of beschermende overalls. Zeker als u in aanraking komt met schadelijke stoffen, is het aan te raden om te kiezen voor een overall. De witte non-woven wegwerp overall met capuchon biedt u een optimale bescherming tegen bacteriën en vuil. De overall is spatwaterdicht, waardoor uw kleding ook beschermd blijft. Omdat u niet altijd weet in welke situatie u terechtkomt, raden wij u aan om altijd een overall bij u te hebben. Zodat u deze direct aan kunt trekken als dat gewenst is.

Afbeelding
Meeneem flacon Dodge

4. Regelmatig uw handen wassen en desinfecteren

Het is van cruciaal belang om uw handen regelmatig en grondig te wassen, zelfs als u gebruik maakt van handschoenen. Gebruik zeep en warm water gedurende minimaal 20 seconden en droog uw handen af met wegwerphanddoeken. Daarnaast kunt u uw handen extra desinfecteren om er zeker van te zijn dat uw handen grondig gereinigd zijn. Een mooie oplossing voor het desinfecteren als u onderweg bent is de handige meeneem flacon van Dodge.

Afbeelding
Hygienestation verzorgingsruimte

5. Desinfecteer apparatuur en materialen

Zorg ervoor dat alle gebruikte apparatuur en materialen grondig worden gereinigd na de laatste verzorging. Dit toont niet alleen professionaliteit, maar vermindert ook het risico op besmetting.

Door een ontsmettingsmiddel in uw auto te leggen, kunt u, ook als u op doorreis moet naar een andere verzorging, alles tussentijds grondig reinigen. Heeft u een verzorgingsruimte? Zorg er dan voor dat uw desinfectiemiddelen binnen handbereik zijn. Een voorbeeld daarvan is het hygiënestation dat u eenvoudig aan de wand kunt plaatsen.

Afbeelding
mondkapjes aanbieden nabestaanden

6. Bescherming voor de nabestaanden

Naast je eigen bescherming is het net zo belangrijk om de veiligheid en gemoedsrust van de nabestaanden te waarborgen. Zij vertrouwen op uw expertise en zorg  en het tonen van de hoogste mate van hygiëne kan geruststellend zijn. Hier zijn enkele manieren waarop u dit kunt doen:

  • Communiceer met de nabestaanden

Communiceer openlijk met de nabestaanden over de maatregelen die u neemt om de hygiëne te waarborgen voor uzelf en uw medewerkers. Op deze manier weten zij dat  u dit niet doet om afstand te creëren, maar uit persoonlijke voorzorg.

  • Bied beschermingsmiddelen aan

Willen de nabestaanden meehelpen met de laatste verzorging? Geef dan de mogelijkheid om ook  beschermingsmiddelen te dragen, zoals bijvoorbeeld handschoenen. Uiteraard kunnen de nabestaanden zelf beslissen of zij dat wel of niet willen, maar het is goed om het bespreekbaar te maken en open te communiceren.

Extra voorzorgsmaatregelen voor gezondheid en veiligheid

Bij Hesselmans & van Willegen begrijpen we dat de laatste verzorging een intieme en emotionele taak is. We willen benadrukken dat het nemen van extra voorzorgsmaatregelen op het gebied van persoonlijke hygiëne niet alleen de gezondheid en veiligheid van uzelf beschermt, maar ook professionaliteit uitstraalt.

Op onze website, hesselmansvanwillegen.nl, vindt u een assortiment ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’ van hoge kwaliteit die geschikt zijn voor gebruik tijdens de laatste verzorging. We bieden een breed scala aan producten, waaronder wegwerphandschoenen, mondkapjes en beschermende brillen, om ervoor te zorgen dat u kunt werken met het vertrouwen dat u goed beschermd bent.

Dit artikel is uitsluitend bedoeld ter informatie en vervangt geen professioneel advies. Raadpleeg altijd de richtlijnen en aanbevelingen van gezondheidsautoriteiten en lokale wetgeving met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen.