Kleurenleer als hulpmiddel bij camouflage van overledenen

Vragen? 036 - 529 05 75

Afbeelding
Make up overledenen kleurenleer

Kleurenleer als hulpmiddel bij camouflage van overledenen

Het verzorgen van overledenen is een respectvolle taak die veel vaardigheid vereist. Een essentieel aspect van overledenenzorg is het camoufleren van verkleuringen , zodat de overledene een zo natuurlijk mogelijke uitstraling behoudt tot aan de dag van de uitvaart. Hierbij komt de kleurenleer, een bekend fenomeen in de wereld van visagie, als een waardevol hulpmiddel van pas. In deze blog leggen we uit hoe de kleurenleer wordt toegepast in de praktijk van overledenenverzorging.

De meest voorkomende oorzaken van verkleuringen

In eerste instantie zullen overledenenverzorgers verkleuringen altijd proberen te voorkomen door een goede hygiëne en goed te ontsmetten tijdens de verzorging. De meest voorkomende oorzaken van verkleuringen zijn het niet goed ontsmetten van de holtes tijdens de verzorging, bepaalde ziektebeelden, medicijngebruik en overlijden door hartfalen. Door tijdens de verzorging vragen te stellen aan de familie, kunt u al veel kennis verzamelen over de situatie.

Mochten er toch verkleuringen ontstaan, kunt u de kleurenleer toepassen voor een effectieve camouflage.

Afbeelding
Neutralizer overledenenzorg camouflage

Kleurenleer in de overledenenzorg

Door te beschikken over goede kennis van de kleurenleer kan er efficiënt gewerkt worden met camouflageproducten en make-up om verkleuringen te corrigeren en de huidskleur van de overledene te egaliseren. Het toepassen van kleurtheorie stelt overledenenverzorgers in staat om natuurlijke tinten en schakeringen te creëren die naadloos opgaan in de huid, waardoor het resultaat subtiel en authentiek oogt.

Het belang van kleurcorrectie

Verkleuringen zoals blauwe plekken, bloeduitstortingen en andere onvolkomenheden kunnen het uiterlijk van een overledene sterk beïnvloeden. Door kleurcorrectietechnieken toe te passen, kunnen overledenenverzorgers deze verkleuringen effectief camoufleren en een meer evenwichtige en natuurlijke teint herstellen. Bij het selecteren van de juiste camouflageproducten is het essentieel om rekening te houden met de kleur van de huid van de overledene, evenals met de aard en de ernst van de verkleuringen. Kleurenleer biedt hierbij waardevolle richtlijnen om de juiste kleuren te kiezen die complementair zijn aan de huidtint van de overledene en om de gewenste correcties aan te brengen.

 

Afbeelding
Kleurenleer overledenenzorg Hesselmans en Van Willegen

Toepassing van de kleurenleer in de overledenenzorg, hoe werkt het?

Door gebruik te maken van de bekende kleurencirkel kunt u verkleuringen eenvoudig camoufleren. Maar hoe werkt dit? Door te kijken naar tegenovergestelde kleuren, kunt u de kleur neutraliseren (camoufleren). Als u naar de bijgaande kleurencirkel kijkt, betekent dat het volgende:

Op basis van uw persoonlijke voorkeur of de conditie van de huid kunt u kiezen uit een neutralizer of een concealerbox.

Tip: Is de huid ernstig beschadigd of begint de huid dunner te worden? Bekijk dan de mogelijkheden van camouflage met airbrush. De huid hoeft dan niet meer aangeraakt te worden.

Subtiliteit en respect

Een van de belangrijkste aspecten van het gebruik van kleurenleer bij camouflage van overledenen is het streven naar subtiliteit en respect. Het doel is niet om verkleuringen te neutraliseren. Daarom is het cruciaal om met zorg en precisie te werk te gaan en nabestaanden uit te leggen wat u doet.

Het belang van opleiding en bijscholing

Het effectief toepassen van camouflage van overledenen vereist een grondige kennis van kleurtheorie en ervaring in de praktijk. Daarom is het essentieel voor overledenenverzorgers om regelmatig bijscholing te volgen en hun vaardigheden op dit gebied voortdurend te ontwikkelen.

In conclusie biedt kleurenleer een waardevol hulpmiddel voor overledenenverzorgers bij het camoufleren van verkleuringen. Door de kleurtheorie toe te passen in de praktijk kunnen overledenenverzorgers effectieve resultaten behalen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of heeft u advies nodig in een specifieke situatie? Neem dan contact met ons op. Onze ervaren medewerkers denken graag met u mee.

Lees ook:

Het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen bij de laatste verzorging | Hesselmans & van Willegen (hesselmansvanwillegen.nl)
Buikpunctie bij een overledene | Hesselmans & van Willegen (hesselmansvanwillegen.nl)