Tips voor een opbaring tijdens warme zomerdagen

Vragen? 036 - 529 05 75

Afbeelding
opbaren met warm weer hesselmans en van willegen

Tips voor een opbaring tijdens warme zomerdagen

De opbaring van een overledene is een belangrijk onderdeel bij het afscheid nemen, als uitvaartverzorger wilt u dit zo waardig mogelijk laten verlopen. Als nabestaanden kiezen voor een thuisopbaring, kan dit soms zorgen voor een extra uitdaging tijdens warme zomerdagen. In deze blog delen wij een aantal handige tips voor het thuis opbaren van een overledene met warme weersomstandigheden.

1.  Houd deuren en ramen gesloten

Om ongedierte buiten te houden en de warmte buiten de opbaarruimte te houden, is het belangrijk om ramen en deuren goed gesloten te houden. Dit helpt ook bij het handhaven van een constante temperatuur in de ruimte. In een uitvaartcentrum is een opbaarruimte doorgaans goed geïsoleerd, maar in een woonhuis is dit niet altijd het geval. Controleer de ruimte goed op kieren en probeer alles zo dicht mogelijk te houden tijdens de dagen van het opbaren.

Afbeelding

2. Plaats een speciale klamboe over de kist

Een speciale kistklamboe kan extra ondersteuning geven. De ruime klamboe is geschikt voor standaard en buitenmodel kisten. Het sluit de kist volledig af en beschermt de overledene tegen ongedierte op warme dagen.

3. Voorzie de ruimte van een losse airco

Als het opbaren plaatsvindt in een ruimte zonder voldoende natuurlijke ventilatie, kan het plaatsen van een airconditioningsysteem een goede oplossing zijn. Een airco zorgt voor een comfortabele temperatuur en kan helpen bij het verminderen van vocht in de ruimte. Hesselmans & van Willegen kan u adviseren over het plaatsen van een geschikte airco.

4. Onderhoud uw koelapparatuur

Een goed functionerende koeling is essentieel om de lichaamstemperatuur op peil te houden en ontbinding tegen te gaan. Bij warm weer kan het nodig zijn om de koeling vaker te controleren. Door uw mobiele koeling regelmatig te laten onderhouden voorkomt u doorgaans grote storingen.

Afbeelding
Thanatopraxie warm weer

5. Kies voor een thanatopraxiebehandeling

Een thanatopraxiebehandeling is een techniek waarbij het lichaam wordt geconserveerd door het toedienen van balsemvloeistof. Deze behandeling kan een uitkomst bieden tijdens warm weer, omdat het helpt bij het vertragen van het ontbindingsproces. Hesselmans & Van Willegen werkt samen met Dodge, een expert op het gebied van thanatopraxie! Mocht u in de zomer extra informatie willen rondom de producten, neem contact met ons op en wij denken met u mee.

6. Regelmatige controle 

Het is essentieel om regelmatig de conditie van de overledene te controleren tijdens warm weer. Loop eens extra binnen bij de nabestaanden en controleer wat vaker op verkleuringen en een algehele conditie van het lichaam.

7. Cooltrack voor een optimale controle!

Cooltrack is een geavanceerd systeem waarmee u eenvoudig de status van de geplaatste koeling uit kunt lezen. Zo kunt u vanuit uw strandstoel zien waar de koeling staat, de temperatuur uitlezen en eventuele storingen traceren.

8. Communiceer duidelijk met de nabestaanden

Het is essentieel om nabestaanden goed te informeren over de risico’s als zij kiezen voor een thuisopbaring met warm weer. Leg uit waarom u welke maatregelen neemt en vraag of zij ook alert willen zijn als er een verandering zichtbaar is. 

Wij begrijpen we dat het opbaren van een overledene tijdens warm weer speciale aandacht vereist. Ons toegewijde team staat klaar om u te adviseren, ook tijdens de warme zomerdagen!

Lees ook:

De multikoeler: Tips voor een optimaal gebruik! | Hesselmans & van Willegen (hesselmansvanwillegen.nl)

9 tips voor het inrichten van een mortuarium (hesselmansvanwillegen.nl)